Identity & Access Management beveiligt uw IT netwerk door nauwkeurige identificatie, authenticatie en autorisatie van de gebruikers en toegangsrechten binnen uw organisatie.

Bij Identity & Access Management staan identificatie, authenticatie en autorisatie centraal.

Het belang van Identity & Access Management

Identity & Access Management (IAM) wordt letterlijk vertaald als identiteits -en toegangsbeheer. Hiermee krijgt u als organisatie de controle over wie er kan inloggen en welke rechten een medewerker of zelfs een leverancier krijgt binnen bijvoorbeeld netwerken, systemen, applicaties en databases. 

Wist u dat de gemiddelde gebruiker voor bijna 30 verschillende toepassingen (applicaties) gebruik maakt van wachtwoorden? U heeft steeds meer gebruikersnamen, wachtwoorden en toegangscodes nodig voor de systemen en applicaties binnen en buiten uw organisatie. Het komt regelmatig voor dat bepaalde gebruikersaccounts binnen organisaties onnodig actief blijven en daardoor een potentieel risico zijn voor ongeautoriseerd toegang. 

Identity & Access Management is vooral belangrijk voor de gedigitaliseerde dienstverlening. Denk hierbij aan service portals waar persoonsgegevens staan opgeslagen. IAM zorgt voor controle over de toegang tot deze informatie en legt vast wie op welk moment toegang heeft gehad tot de informatie. 

Identificatie, authenticatie en autorisatie

Als het gaat om Identity & Access Management staan er drie zaken centraal: identificatie, authenticatie en autorisatie.

  • Identificatie is – zoals de naam al doet vermoeden – de eerste stap op het gebied van Identity & Access Management en betreft het vaststellen wie de gebruiker is
  • Authenticatie betreft de controle of een gebruiker daadwerkelijk is wie hij of zij beweert te zijn
  • Autorisatie heeft betrekking op de rechten die een gebruiker krijgt tot netwerken, systemen, applicaties en databases. 

De Identity & Access Management oplossingen van Improves betreffen dus enerzijds het verifiëren van identiteiten en anderzijds het vaststellen van de rechten van deze gebruiker. Dit zorgt voor een uitdaging: de balans tussen toegankelijkheid en veiligheid. 

De voordelen van de Identity & Access Management oplossingen van Improves

Met al onze oplossingen proberen we te streven naar één doel: ontzorging op het gebied van IT security. Zo ook met de Identity & Access Management oplossingen. Het voordeel voor u? Overzicht en gemak. Zo hoeft u niet overal meer handmatig toegang te verlenen en houdt u inzicht in en overzicht over gebruikers en rechten.

Wenst u meer informatie over de oplossingen die wij samen met onze partners bieden? Bekijk deze hieronder. Ook kunt u direct contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies en beantwoording van uw vragen over het identiteits- en toegangsbeheer van uw organisatie. Bij Improves maken wij het u graag gemakkelijk!