Improves implementeerde het Sophos Unified Threat Management (UTM) systeem bij de GGD Zaanstreek– Waterland. Nu is het beheer eenvoudig en efficiënt en voeren de technische specialisten bij de GGD zelf de regie.

‘We wilden beheergemak en continuïteit waarborgen.’

Richard van Meijer Teamleader ICT - GGD Zaanstreek–Waterland

GGD Zaanstreek–Waterland wilde een oplossing die beheergemak en continuïteit biedt vanuit een modulair systeem.

Probleem

GGD Zaanstreek–Waterland heeft de stap genomen om een nieuwe oplossing te implementeren voor IT security, omdat de oude situatie niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Een gedateerde firewall was aan vervanging toe en er was een wens om een goede beveiligingsstructuur op te zetten voor mobile device management. Daarnaast moesten beveiliging voor bijvoorbeeld webmail en e-mail spamfilters blijven voortbestaan.

Richard van Meijer, Teamleider ICT bij de GGD Zaanstreek–Waterland: ‘We hebben een plan van eisen samengesteld, een lijst met wat we nodig hadden. We wilden daarbij ook beheergemak en continuïteit waarborgen. Uiteindelijk hebben we producten vergeleken en de prijzen die daarbij hoorden. De kosten van een Sophos-oplossing waren bij ons al bekend, maar we wilden wel ook in kaart brengen wat de rest kon bieden. Dat was nog best spannend. We hadden goede ervaringen met Sophos en toch nog de verrassing kunnen krijgen dat een andere leverancier veel beter uit de bus had kunnen komen. Dit was niet het geval.’

Een van de belangrijkste stappen die de ICT-afdeling moet nemen is het overtuigen van het management binnen een organisatie. Improves helpt bij het opzetten van een goede business case. Daarin wordt altijd uiteengezet wat de nieuwe oplossing, afgezet tegen de oude oplossing(en), oplevert qua veiligheid, maar ook wat nu betaald wordt en wat de kosten zullen zijn na implementatie. Vaak komt onderaan de streep een positief resultaat tevoorschijn, zowel in functionaliteiten als op financieel vlak.

Oplossing

De eerste stap richting een advies van Improves is altijd een oriënterend gesprek over IT security. Dit is onderdeel van het keuzeproces: ‘We kunnen het proces vereenvoudigen, efficiënter maken, de kostenkant toelichten en huidige oplossingen vervangen. 'Bij de GGD Zaanstreek– Waterland is aan de keuzes een selectietraject vooraf gegaan, aan de hand van een document van wensen en eisen die Improves vertaald heeft naar haalbare oplossingen,’ zegt Eric Kant, Network Security Solution Architect van Improves.

Zes belangrijke pluspunten van Sophos Unified Threat Management:

 • Eén pakket, met één managementconsole: verschillende modules integreren beter dan verschillende oplossingen.
 • Veiligheid overal en altijd: ook als medewerkers als roaming user gebruik maken van data is dit goed, eenvoudig en overzichtelijk te beheren.
 • Duidelijke output: u hoeft geen expert te zijn, de oplossing is zo vereenvoudigd dat de output duidelijk is. Het technische stuk ligt bij de technische mensen.
 • U heeft één aanspreekpunt, namelijk Improves als gespecialiseerde partij. Verantwoordelijkheid nemen we over, u hoeft niet meer te schakelen tussen verschillende partijen.
 • Modulair, ondanks totaaloplossing, is het toch in de toekomst aan te passen. De technologie past er in: geen nieuwe extra oplossing nodig.
 • Nederlandse partij. Ervaring/kennis – we zijn er elke dag mee bezig.

Resultaat

GGD Zaanstreek–Waterland heeft samen met Improves Sophos Unified Threat Management (UTM) geïmplementeerd als totaaloplossing voor IT security.
 
‘Wij voeren zelf de regie over onze IT security. Daarbij is één systeem voor alle IT security processen veel efficiënter.’
 
Tips voor een vloeiend implementatieproces:
 • Investeer in het opzetten van de business case waarvoor je straks de offerte gaat aanvragen.
 • Maak de kosten van security inzichtelijk. Door de jaren heen is vaak van alles aangeschaft, er zijn vaak meerdere producten neergezet, waarvan de kosten vanzelfsprekend worden. Neem dit onder de loep.
 • Voordat je daadwerkelijk het besluit neemt: maak gebruik van expertise.
 • Klopt het plaatje? Werkt het in de praktijk?
 • Organiseer de planning: maak planmatige afspraken met elkaar, zodat de implementatie voor iedereen een helder proces is.
 • Maak ruimte in tijd en financiën voor training als producten nieuw zijn.
 • Zorg voor goede communicatie.